Otitis externa med gjærsopp

Otitis externa (OE) er definert som en betennelsestilstand som påvirker den ytre øregangen, som strekker seg fra pinna ned til trommehinnen1.

Utbredelse

Hvor vanlig er gjærsopp  i øregangen hos hunder?

Kliniske symptomer som hoderisting, kløe, smerter og/eller vond lukt er vanlig ved OE, men tilstanden kan variere både i presentasjon og alvorlighetsgrad, avhengig av hvilken type OE som foreligger. Selv om de fysiologiske endringene som oppstår som en del av betennelsesresponsen (varme, rødhet, hevelse) er viktige, er det i praksis individets kliniske respons på dette som er avgjørende for at pasienten kommer inn på klinikken.

Selv om OE ofte er assosiert med bakterie- og/eller soppinfeksjoner, er disse sekundære. Det er en innledende inflammasjon i huden i øret, som oftest på grunn av allergi2,3, som endrer miljøet i øregangen og fremmer overvekst av kommensaler.

Malassezia pachydermatis er en ørekommensal som ofte er involvert i OE. Publikasjoner tyder på at 26-44 % av tilfellene av OE hos hund er forbundet med gjærsopp alene4,5.

Bekymringer

Hvorfor er antimikrobiell resistens bekymringsfullt?

Antimikrobiell resistens (AMR) er en av de største globale truslene mot folkehelsen, og AMR kan spre seg fra dyr til mennesker og omvendt.

En publikasjon i Lancet fra 2022 viser at bakteriell antimikrobiell resistens var direkte ansvarlig for 1,27 millioner og bidro til 4,95 millioner dødsfall hos mennesker i 20196.

Alle veterinærer bør være stolte av sin innsats for å redusere unødvendig bruk av antibiotika, og den årlige European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC) rapporterer om positive resultater med betydelige reduksjon i det totale forbruket7.

Selv om antibiotika som brukes lokalt, ikke er like problematisk som systemisk antibiotika, bør vi alle gjøre vårt beste for å redusere unødvendig bruk.

Diagnose

Hvordan diagnostisere  ørebetennelse med gjærsopp?

Utredning av akutt otitis externa innebærer å sammenfatte anamnese, kliniske symptomer, kombinert med klinisk undersøkelse og otologiske og cytologiske funn.

Ved all utredning av akutt otitis externa bør man imidlertid ta hensyn til den multifaktorielle etiologien. For å oppnå best mulig resultat må den primære årsaken vurderes og behandles sammen med sekundære årsaker, predisponerende og opprettholdende faktorer (ofte forkortet til PSPP).

For å skille OE med bare gjærsopp fra andre typer bør man være spesielt oppmerksom på den cytologiske undersøkelsen, da det gir grunnleggende informasjon om mikrobevekst og øker sjansen for å forskrive en mer målrettet behandling.

Dechra Academy

For å få tips om hvordan du skal tilnærme deg hunder med ørebetennelse og lære mer om alt som har med ørecytologi å gjøre, kan du besøke Dechra Academy og utforske våre interaktive casestudier om ørecytologi.

Logg inn         Registrer deg

Behandling

Hvordan bør man behandle ørebetennelse med bare gjærsopp?

Det finnes mange alternativer for behandling av otitis externa, og det finnes ikke noe "beste" produkt for alle kasus. Det er flere faktorer å ta hensyn til når man skal velge den mest hensiktsmessige behandlingen, blant annet graden av inflammasjon, type eksudat, mikrobiell overvekst/infeksjon, retningslinjer for antimikrobielle legemidler og spesifikke omstendigheter i det enkelte tilfellet med hensyn til enkel administrasjon eller kostnader.

Det er imidlertid viktig å huske på at gjærsopp ikke bør behandles med antibiotika og man bør vurdere å bruke en målrettet behandlingskombinasjon for otitis externa hos hund med bare gjærsopp, slik at du kan redusere unødvendig bruk av antibiotika.

Oppdag DuOtic

Sammendrag

  • Otitis externa (OE) hos hunder er forårsaket av en underliggende inflammasjon hvor mikrobiell overvekst, for eksempel med gjærsopp skjer sekundært til denne inflammasjonen.
  • Publikasjoner tyder på at OE med gjærsopp alene er vanlig4,5
  • Cytologi er grunnleggende for diagnostisering av OE med gjærsopp
  • OE med bare gjærsopp kan behandles med målrettet terapi, noe som reduserer unødvendig bruk av antibiotika
  1. Bensignor, B. (2021) An approach to Otitis in BSAVA Manual of Canine and Feline Dermatology 4th ed. Gloucester, British Small Animal Veterinary Association 143-149
  2. Saridomichelakis, M., N., et al (2007) Aetiology of canine otitis externa: a retrospective study of 100 cases. Veterinary Dermatology 18(5): 341 – 347
  3. Zur, G., et al ( 2011 ) The association between the signalment common causes of canine otitis externa and pathogens. Journal of Small Animal Practice 52(5): 254 – 258
  4. King, S.B, et al, (2018) A randomized, controlled, single-blinded, multicenter evaluation of the efficacy and safety of a once weekly two dose otic gel containing florfenicol, terbinafine and betamethasone administered for the treatment of canine otitis externa. BMC Vet Res 14, 307
  5. Rigaut et al, (2023) Efficacy and safety of a hydrocortisone aceponate-containing ear spray solution in dogs with erythemato-ceruminous otitis externa: A randomised, multicentric, single-blinded, controlled trial. Veterinary Dermatology 00:1–9.
  6. Antimicrobial Resistance Collaborators (2022). Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis. The Lancet; 399(10325): P629-655.
  7. European Medicines Agency (2023) European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption 'Sales of veterinary antimicrobial agents in 31 European countries in 2022' (EMA/299538/2023)
keyboard_arrow_up