NU lanserer vi SPECIFC Weight Management-app!

 

Å håndtere overvekt og fedme hos hunder og katter er viktig, men vanskelig!

Vanskelige samtaler med dyreeiere og den tiden det tar, gjør dette til en stor utfordring på klinikken.

SPECIFIC-appen for vektkontroll er utviklet for å hjelpe deg med å gjennomføre et vellykket vekttapsprogram sammen med dyreeieren ved å

 • beregne fôrmengde som justeres etter hvert som dyret går ned i vekt. Det sikrer en trygg og jevn vektnedgang
 • vise hvordan vekttapet vil se ut over tid og gir et realistisk bilde av hvor lang tid det vil ta for dyret å nå idealvekten
 • kan deles mellom klinikken og dyreeieren - både du og dyreeieren kan se programmet, alle vektene som er lagt inn (av deg eller dyreeieren) og fremgangen i form av en vektkurve.

Fedme er et av de største velferdsproblemene hos kjæledyrene våre

Overvektige hunder kan lide av:

 • Artrose
 • Urinlekkasje
 • Kortere forventet levealder1
 • Nedsatt respirasjonsfunksjon 
 • Metabila sykdommer som insulinresistens 
 • Negativt påvirket nyrefunksjon og nyrehelse 2,3

Overvektige katter kan utvikle:

 • Hudproblemer
 • Lipidose i leveren
 • Sykdom i munnhulen
 • Urinveisproblemer

God vektkontroll på klinikken er nøkkelen til et vellykket resultat

Dere på klinikken har troverdighet i dyreeiernes øyne - det føles kanskje ikke alltid slik, men det du sier er viktig for dyreeiere - de ønsker og trenger din hjelp!

To tredjedeler av dyreeierne som var enige i veterinærens vurdering av at hunden var overvektig, var motiverte til å hjelpe hunden ned i vekt.4

Ifølge Marsden-undersøkelsen5 sier 88 % av dyreeierne at hvis de hadde mulighet til å beskytte kjæledyret sitt mot sykdom, ville de samarbeide med veterinæren for å hjelpe kjæledyret med å gå ned i vekt.

Slik kan SPECIFIC Weight Management-appen hjelpe deg!

SPECIFIC Weight Management App er utviklet for å hjelpe klinikken din med å implementere vektkontrollprogram for pasientene.

 

Et detaljert vekttapsprogram: Viser daglige fôrmengder for tørrfôr, våtfôr eller blandingsfôr, med mulighet for å inkludere godbiter.

Viser tidslinjen for vekttap basert på 1 % til 2 % vekttap per uke, noe som gir et realistisk estimat av hvor lang tid det vil ta å nå idealvekten.

Justeres under hele programmets gang:
Vekt angis med regelmessig intervall av noen på kliniken eller dyreeieren, fôringsmengden og vektmålet justeres for å vise den nye vekten og vektreduksjonstakten - noe som garanterer sikker og stadig vektreduksjon.
Felles program mellom dere på klinikken og dyreeieren:
Både du og dyreeieren kan se programmet og fremdriften på deres respektive enheter, og alle viktige registreringer, enten de er gjort av klinikkpersonalet eller dyreeieren, er synlige. På denne måten kan klinikken holde seg oppdatert og sikre at dyreeieren følger programmet.
Motiverende visuell presentasjon:
Appen gir eierne en visuell fremstilling av vekttapet, noe som oppmuntrer til fremgang eller kan bidra til å motivere dem til å gjøre det bedre med programmet...
Råd om vektreduksjon når idealvekten er nådd:
Det er vanlig at man raskt går opp i vekt etter at man har fullført et slankeprogram. Appen vår gir også råd om valg av mat og matmengder for å opprettholde idealvekten etter avsluttet program og for å redusere risikoen for vektoppgang. 

 

Hvordan du bruker SPECIFIC Weight Mangement App

 • Opprett en konto for dyreeieren i klinikkens enhet.
 • Angi dyrets vekt / BCS / målvekt og valgt diett.
 • Appen beregner fôringsmengder og gir mål for vekttap basert på 1 % / 1,5 % og 2 % vekttap per uke.
  2 % vekttap per uke.
 • Du deler en lenke til programmet med dyreeieren, slik at han/hun kan installere programmet på sin enhet - nå ser dere begge det samme programmet.
 • Dyrets vekt registreres regelmessig - enten av noen på klinikken eller av eieren.
 • Basert på den nye vekten beregner appen fôringsmengdene på nytt ut fra graden av vekttap og dyrets nye vekt - den beregner også de ukentlige målene på nytt, som er synlige for både klinikken og kunden.
 • Dette gjentas til målvekten er nådd.
 • Etter hvert som målvekten nærmer seg, får kunden tilbud om et utvalg av fôr og fôrmengder som bidrar til å opprettholde et stabilt vekttap.

Vi forstår at det finnes utfordringer!

Utfordringer for dyreeiere

 • Eiere som forstår at det foreligger et vektproblem.
 • Eierens skyldfølelse og flauhet over ikke å ha gjort noe med problemet.
 • Eierens frykt for at dyret skal lide.
 • Å holde seg til et vekttapsprogram

Klinikkens utfordringer

 

 • Tidkrevende å administrere og iverksette vekttapsprogrammer.
 • En vanskelig og ubehagelig samtale å ha med eierne.

Gjennomføring av vektreduksjonsprogrammet

Selv om du har overtalt dyreeieren til å starte et vektreduksjonsprogram, noe som ikke er det enkleste, gjenstår det fortsatt mange utfordringer

 • Eierne må være i stand til å gjennomføre vektreduksjonsprogrammet på riktig måte.
 • Eierne må holde ut - det kan ta lang tid å gå ned i vekt, og en av de største hindringene er å overbevise eierne om å holde ut.

Planen bør inneholde detaljerte fôrmengder, inkludert godbiter, og disse justeres for å oppnå ønsket vekttap.

Eiere må forstå hvor lang tid det vil ta - selv om de oppnår målet om 1 til 2 % vekttap per uke, tar det vanligvis flere måneder. 

Ditt samarbeid vil i stor grad øke sannsynligheten for et vellykket vekttap. Dere på klinikken kan gi råd og oppmuntring, minne dyreeieren på hvorfor de må holde ut, hjelpe dem når det er vanskelig og gratulere dem når de gjør fremskritt. Det er bra å fokusere på prosessen fremfor målet, spesielt hvis det føles vanskelig å nå målvekten, og å feire de små seirene underveis.

Dette er viktig for å se om dyrene går ned i vekt i ønsket tempo og for å sikre at de ikke går ned i vekt for raskt. Til å begynne med bør dyrene veies (helst på samme vekt) annenhver uke, da det kan være nødvendig å justere fôrmengden. Når det ønskede vekttapet er oppnådd, kan veiingen reduseres til hver tredje til fjerde uke.  

Presisjonsvekten på klinikken er det beste stedet å veie dyret. Det er fordi du kan forsikre deg om at dyret er veid riktig, og du kan snakke med eieren om hvordan det går med dyret og tilby ytterligere hjelp ved behov. 

Hvis personalet på klinikken ikke har tid til å foreta alle veiingene, men du har en vekt på venterommet, kan du tilby eieren å veie dyret selv på klinikkens vekt, eller hvis en presisjonsvekt er tilgjengelig i en dyrebutikk i nærheten av eierens hjem. 

Som en siste utvei kan du bruke en vanlig badevekt hvis hunden eller katten kan løftes i armene dine, men disse er sjelden like nøyaktige som en klinikkvekt. En katt eller en liten hund kan veies på en babyvekt. 

Ved å veie fôret hver dag sikrer du at riktig mengde blir gitt. Hvis du fôrer flere ganger om dagen, er det best å veie hele dagsmengden om morgenen og deretter fordele den utover dagen. Målebeger er upresise fordi de måler volum i stedet for vekt, og det er lett å gi for mye. Det er enkelt å gjøre med en digital kjøkkenvekt, og det øker sjansene for et vellykket vekttapsprogram. 

Å gi godbiter er en viktig del av det emosjonelle båndet mellom hund og eier, og studier viser at 83 % av dyrene føler seg uvel når de går ned i vekt, og det kan være vanskelig å la være å gi godbiter. Hvis du mener at dyreeieren trenger muligheten til å gi godbiter, kan du gi dem tips om hva de kan gi og hvor mye, slik at det ikke forstyrrer programmet. 

Et alternativ er å bruke en del av fôret som godbit. Vei fôret om morgenen og ta en håndfull fôrpellets og bruk dem som godbiter i løpet av dagen. Dette fungerer ikke hvis dyret bare spiser våtfôr. 

Hvis eieren gir andre typer godbiter (f.eks. kommersielle godbiter, tyggegodbiter eller menneskemat), er det viktig å kontrollere mengden godbiter og produktenes kaloriverdi for å sikre at de ikke skaper et energioverskudd. En god tommelfingerregel er å "spare" 10 % av det daglige kaloriinntaket til godteri. 

Grønnsaker som grønne bønner, gulrøtter, brokkoli, selleri eller asparges kan brukes som godbiter til hunder fordi de er sprø og smakfulle. 

Det finnes også kalorifattige godbiter, men de er ikke kalorifrie, og derfor må fôrmengden justeres for å gi plass til godbitene. 

Ikke gi rester, da det er vanskelig å anslå kaloriinnholdet. En liten bit ost eller pølse kan inneholde 100 kalorier, noe som tilsvarer 14 % av det daglige kaloriinntaket til en hund på 15 kg. 

Belønning trenger ikke alltid å være mat; ros, kos og leker kan fungere bra for mange hunder. 

Sørg for at alle i husholdningen er informert om vektreduksjonsprogrammet. Vei opp hele dagens forsyning av fôr om morgenen, og gi kun fôr fra denne mengden i løpet av dagen for å unngå risikoen for dobbeltfôring. 

Det kan være at dyreeiere ønsker å beholde hundens nåværende fôr og i stedet redusere mengden de gir den. De vet at hunden liker maten og er opptatt av velferden til hunden, så hvorfor endre fôret?

Det er mulig å gå ned i vekt på denne måten, men en mindre fôrmengde kan lett føre til en sulten hund. Det reduserer også tilførselen av proteiner, vitaminer og mineraler som er viktige for hundens helse. Spesialfôr for vekttap inneholder mye protein, lite fett, mye fiber og er beriket med riktig mengde mineraler, vitaminer og sporstoffer. Det gir et fôr med lavere energitetthet slik at fôringsvolumet fortsetter å holde dyret mett og tilfreds, og dekker dyrets næringsbehov gjennom hele vekttapsprogrammet. 

SPECIFIC FÔR FOR VEKTHÅNDTERING

SPECIFIC Weight Reduction CRD-1 og CRW-1 - tørr- og våtfôr for hunder som går ned i vekt.

SPECIFIC Weight Control CRD-2 - tørrfôr for moderat vekttap og vektkontroll hos hunder som har en tendens til å gå opp i vekt.

Egenskaper ved fôret

 • Lavt fett- og fiberinnhold gir en lav energitetthet som gjør at eieren kan gi en betydelig mengde fôr for god metthetsfølelse.
 • L-karnitin transporterer fettsyrer inn i mitokondriene og stimulerer fettoksidasjon og muskeloppbygging.
 • Et økt proteininnhold bidrar til å opprettholde muskelmassen og bidrar også til metthetsfølelsen.
 • Relativt høye nivåer av omega-3-fettsyrer (EPA og DHA) fra fisk og krill bidrar til å opprettholde normal leddbevegelighet hos overvektige hunder, samt sunn hud og blank pels.

SPECIFIC Joint Support CJD – et tørrfôr som støtter en sunn leddfunksjon - med en svært moderat energitetthet og er derfor ideelt for hunder som både er moderat overvektige og har muskel- og skjelettproblemer.

Egenskaper ved fôret

 • Svært moderat energitetthet for optimal vektkontroll og opprettholdelse av sunne ledd. L-karnitin stimulerer fettoksidasjon og bevarer muskelmassen.
 • Unikt høyt innhold av omega-3-fettsyrene EPA og DHA og omega-6-fettsyren GLA for å støtte sunn leddfunksjon og bevegelighet ved å støtte naturlige betennelsesdempende prosesser i leddene og redusere nedbrytning av brusk.
 • Inneholder hydrolyserte kollagenpeptider, ß-1,3/1,6-glukaner og kondroitin for å bidra til sunne ledd ved å støtte de naturlige betennelsesdempende prosessene og redusere aktiviteten til brusknedbrytende enzymer.
 • Høye nivåer av antioksidanter for å fange opp frie radikaler i leddene.
 • Høyt innhold av mangan, en kofaktor i syntesen av proteoglykaner, som bidrar til en sunn leddfunksjon.

SPECIFIC Weight Reduction FRD og FRW – tørrfôr og våtfôr til katter som bidrar til vekttap

Egenskaper ved fôret

 • Lavt fettinnhold og høyt fiberinnhold gir en lav energitetthet som gjør det mulig å spise store mengder fôr og opprettholde metthetsfølelsen.
 • L-karnitin transporterer fettsyrer til mitokondriene og stimulerer fettoksidasjon og muskeloppbygging.
 • Det relativt høye proteininnholdet bidrar til å opprettholde muskelmassen i løpet av vektnedgangsperioden.
 • Omega-3-fettsyrer bidrar til en sunn hud og pels og til å opprettholde normal leddbevegelighet hos overvektige katter.

SPECIFIC Adult FXD, FXW og FXW-P – tørr- og våtfôr for voksne katter med moderat energitetthet som bidrar til å opprettholde idealvekten, høyt innhold av omega-3 fra fisk og ingredienser som fremmer sunne urinveier og forebygger hårballproblemer.

 1. Salt C, Morris PJ, Wilson D, Lund EM, German AJ. Association between life span and body condition in neutered client-owned dogs. J Vet Intern Med. 2019 Jan;33(1):89-99. doi: 10.1111/jvim.15367. Epub 2018 Dec 11. PMID: 30548336; PMCID: PMC6335446. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30548336/).
 2. German, A.J. Weight management in obese pets: the tailoring concept and how it can improve results. Acta Vet Scand 58 (Suppl 1), 57 (2016). https://doi.org/10.1186/s13028-016-0238-z
 3. Mosing M, German AJ, Holden SL, MacFarlane P, Biourge V, Morris PJ, et al. Oxygenation and ventilation characteristics in obese sedated dogs before and after weight loss: a clinical trial. Vet J. 2013;198:367–71.
 4. Cairns-Haylor T., Fordyce P. Mapping discussion of canine obesity between veterinary surgeons and dog owners: A provisional study. Vet. Rec. 2016 doi: 10.1136/vr.103878
 5. Marsden survey: Lack of portion control could be contributing to pet obesity. 2019 https://www.marsden-weighing.co.uk/blog/pet-obesity-survey-portion-control
keyboard_arrow_up