keyboard_arrow_down

LEDDPROBLEMER OG ARTROSE

Leddproblemer er vanlig hos både hunder og katter. Den vanligste årsaken er artrose, som rammer opptil 90 % av hunder over 5 år og 61 % av katter over 6 år. Flere faktorer påvirker utviklingen av artrose, blant annet alder, genetikk, skader og overvekt.

SPECIFIC Joint Support CJD/FJD/FJW er skreddersydde fullfôr til hunder og katter som støtter sunn leddfunksjon og bevegelighet:

 • Betennelsesdemping - unike nivåer av omega-3 (EPA og DHA) fra fisk og krill

 • Vektkontroll - redusert energitetthet 

 • Støtter leddbrusk - hydrolyserte kollagenpeptider (CJD), mangan, kondroitin, glukosamin (FJD/FJW), betaglukaner, høye nivåer av antioksidanter.

Lenke til modulen om behandling av leddsykdommer på 

Multimodal behandling av leddproblemer er nødvendig og har som mål å redusere kliniske tegn og smerter. Dette kan omfatte behandling med legemidler for å lindre smerte og redusere betennelse, et leddstøttende fôr, skånsom trening og fysioterapi for å forbedre bevegeligheten. Alt for å øke dyrets livskvalitet.

Et leddstøttende fôr kan bidra til å redusere betennelser, støtte produksjonen av leddbrusk, beskytte brusken mot nedbrytning og bidra til å holde vekten gjennom redusert energiinnhold. Alle disse komponentene er viktige for at dietten skal være effektiv for dyret. 

SELVFORSTERKENDE DEGENERASJON AV LEDDBRUSK

I et friskt ledd dannes brusk i samme takt som den brytes ned. Hvis regenereringstakten plutselig avtar eller nedbrytningshastigheten er for høy, kan knoklene ende opp med å ligge direkte mot hverandre og forårsake smerte, irritasjon og betennelse. Årsakene kan være alder, sykdom, genetikk, ekstrem aktivitet eller overvekt.

Når dette skjer, frigjøres inflammatoriske cytokiner og aktiviteten til brusknedbrytende enzymer øker, noe som forsterker det som allerede har skjedd, og skaper en ond sirkel. Multimodal behandling med medisiner og riktig fôr kan være svært nyttig for å bryte den negative sirkelen.

TILSETNINGSSTOFFER I FÔRET SOM FREMMER LEDDBRUSK

 • Omega-3-fettsyrer fra marine oljer reduserer aktiviteten til brusknedbrytende enzymer og bidrar til å forhindre ytterligere nedbrytning av brusk
 • Kollagenpeptider øker biosyntesen av bruskmatrisen og reduserer inflammatoriske cytokiner 
 • ß-1-3/1-6-glukaner reduserer aktiviteten til brusk-nedbrytende enzymer
 • GAGs kan øke syntesen av proteoglykaner, redusere katabolske enzymer og redusere betennelse
 • Mangan er en viktig kofaktor i bruskbiosyntesen
 • Frie radikaler som frigjøres under betennelse, fører til ytterligere nedbrytning av brusk. Høye nivåer av antioksidanter i kosten kan bidra til å nøytralisere frie radikaler

HVORDAN OMEGA-3- OG OMEGA-6-FETTSYRER KAN REDUSERE INFLAMMASJON 

Noen omega-3- og omega-6-fettsyrer er betennelsesdempende. EPA (omega-3) er den viktigste og finnes KUN i marine kilder (fisk/krill), en annen er DGLA (omega-6) som blant annet finnes i agurkolje. Omega-3 (ALA) fra vegetabilske kilder (linfrø/soya) kan omdannes i kroppen til EPA ved hjelp av enzymer, men prosessen er svært begrenset (<5 %). Marine oljer, med direkte aktive fettsyrer, har dermed en mye større betennelsesdempende effekt. 

EPA og DGLA virker betennelsesdempende ved at de omdannes til eikosanoider - lokalt aktive, kortlivede, hormonlignende mediatorer. Omega-6-fettsyren AA produserer også eikosanoider, men disse er inflammatoriske.

EPA, DGLA og AA konkurrerer om de samme enzymatiske prosessene. Et høyt innhold av EPA og DGLA vil derfor blokkere produksjonen av inflammatoriske eikosanoider og dermed hemme inflammasjon. For å få et overskudd av EPA og/eller DGLA er det nødvendig med tilskudd via kosten.

VIKTIGHETEN AV Å HÅNDTERE OVERVEKT VED LEDDPROBLEMER

Overvekt er både en årsak til og et resultat av artrose - overvekt øker nedbrytningen av brusk, noe som bidrar til utvikling av artrose, mens den reduserte bevegeligheten forårsaket av smerter, bidrar til vektøkning. Fettvevet produserer i seg selv betennelsesfremmende stoffer som igjen kan påvirke betennelsen i leddene negativt.

Kostholdet er avgjørende for vektkontrollen, og god leddmat bør derfor ha et redusert energiinnhold. Et begrenset energiinntak reduserer risikoen for overvekt og dermed også risikoen for å utvikle artrose. Hos en overvektig hund med kliniske tegn på artrose vil en vektreduksjon ofte redusere symptomene.

Kosttilskudd som L-karnitin, som øker fettforbrenningen, kan være effektivt.

SPECIFIC Joint Support CJD/FJD/FJW- fremmer sunne ledd og god bevegelighet

 • Unikt høyt innhold av omega-3 fra fisk og krill - støtter kroppens betennelsesdempende prosesser og reduserer aktiviteten til brusknedbrytende enzymer
 • Lavt energiinnhold - lite fett, mye fiber og tilsatt L-karnitin som kan øke fettforbrenningen
 • Hydrolyserte kollagenpeptider (kun i CJD) - øker biosyntesen av bruskvev og reduserer inflammatoriske og brusknedbrytende mediatorer i leddene
 • Kondroitin og glukosamin (kun i FJD/FJW) - viktige komponenter i brusk
 • Høye nivåer av antioksidanter - kan nøytralisere økte nivåer av brusknedbrytende frie radikaler 
 • Økt mengde mangan - en viktig kofaktor i syntesen av brusk

SPECIFIC Joint Support har et unikt høyt innhold av EPA og DHA 

keyboard_arrow_up