De riktige forberedelsene gjør sommeren med hund til et eventyr

SOMMEREN ER EN FANTASTISK MULIGHET FOR MANGE HUNDEEIERE til å tilbringe mer kvalitetstid med sitt firbeinte familiemedlem. Sommersesongen innbyr til å utforske, reise, gå tur og bade sammen. Men for å få mest mulig ut av sommeren sammen, må dere være godt forberedt. Vi har samlet noen smarte tips og triks for å sikre at dere får en fin sommer, enten dere er hjemme eller tar med kjæledyret på ferie:

-Sommervarmen er deilig og etterlengtet, men siden hunder ikke kan kvitte seg med overskuddsvarme ved å svette i samme grad som mennesker, er det viktig å unngå dehydrering og at hunden din blir for varm. En tommelfingerregel er derfor å alltid ha med vann til hunden din når dere er ute på lange turer om sommeren. Hunder kan fort bli dehydrert på varme sommerdager og trenger derfor å rehydreres jevnlig i løpet av dagen, sier Linnea Berglund, Nordic Product Manager Nutrition (SPECIFIC) hos Dechra Veterinary Products, en internasjonal spesialist på veterinærmedisin, dyrehelse og dyreernæring.


Hydrering er viktig

Hvis det er vanskelig å få hunden eller katten til å drikke nok, anbefaler Linnea Berglund å blande tørr- eller våtfôret med vann. Det er derfor lurt å ha med seg noen bokser våtfôr i sekken hvis det firbente familiemedlemmet skal på ferie.

La aldri hunden være alene i bilen i sommermånedene, selv ikke i fem minutter. En bil som står parkert i solen blir fort utrolig varm, noe som kan sette hunden i livsfare. Hvis du må la hunden være alene i bilen, parker på et skyggefullt sted, ha solskjerming og rull ned vinduene, eller, om mulig, ha bakluken åpen og tilby hunden vann.

På skikkelig varme sommerdager er det også godt å kunne gå lengre turer med hunden om morgenen eller kvelden. I de varmeste timene på dagen er det i mange tilfeller best for hunden din å hvile og bare gå korte turer. Vær forsiktig med turer på varme asfaltveier om dagen, de kan bli så varme at hunden din risikerer å brenne seg på potene.


Balansere fordøyelsessystemet med mage- og tarmfôr

-Det er ikke uvanlig at spesielt hunder spiser uhensiktsmessige ting om sommeren, for eksempel matrester som mennesker har kastet fra seg, eller rester fra grillfesten. Dette kan føre til magesyke med oppkast og/eller diaré, eller bein og maiskolber som kan sette seg fast i tarmen.

Hvis du vet at hunden din har en tendens til å spise upassende ting, bør du holde et ekstra godt øye med den under gåturen. Hvis hunden likevel blir syk, vil et spesialtilpasset mage-tarm-fôr ofte hjelpe, men pass på at det ikke er noe som har satt seg fast i tarmen, og i så fall er det nødvendig med veterinærhjelp.

Ved mageproblemer hjelper et mage-tarmfôr ved å støtte en rask gjenopprettelse av balansen i hundens fordøyelsessystem. For å kunne håndtere mageproblemene raskt, er det lurt å ta med seg litt mage-tarmfôr når man er ute og reiser eller skal på lang tur, gjerne både en liten pose tørrfôr og noen bokser våtfôr. "I varmt vær er det spesielt viktig å gjenopprette væskebalansen, og da er våtfôr for urolig mage å foretrekke, sier Linnea Berglund.


Kjæledyr som følger med deg på ferie

De siste årene har det blitt stadig mer populært å ta med seg kjæledyret sitt på ferie. Hvis du reiser langt med bil, er det lurt å huske å ta regelmessige pauser hver tredje eller fjerde time, slik at hunden eller katten kan strekke på beina, gjøre fra seg og kanskje til og med benytte anledningen til å spise og drikke. Husk også at hunder og katter er forskjellige, noen tilpasser seg raskt til nye omgivelser, mens andre blir stresset av raske miljøforandringer. Så vær forberedt på å tilpasse deg kjæledyrets personlighet for å gjøre ferien hyggelig for alle i familien.


Unngå for hyppig bading

Mange mennesker forbinder naturlig nok sommer med sol og bading, også for våre firbeinte venner. Mange hunder liker å bade og setter pris på muligheten til å kjøle seg ned når solen skinner. Men hyppig bading kan føre til fuktige hudfolder eller under potene og "svømmerøre" med økt voksproduksjon og overvekst av gjærsopp. Enkelte typer langhårede hunder med langsomt tørkende pels eller hunder med mange hudfolder, kan være spesielt utsatt, da det fuktige, varme hudmiljøet er ideelt for gjærsopp og bakterier som kan vokse og forårsake irritasjon.

-Sørg for å tørke hunden i følsomme områder som hudfolder, ører og mellom potene etter bading, og sjekk huden regelmessig. Det kan være lurt å ha en eller annen form for ørerens hjemme i tilfelle hunden utvikler gjærsopp i ørene. Dette gjelder alle hunder, men spesielt hunderaser med hengeører. En rengjøringsspray eller en antibakteriell sjampo kan også være en klok investering i sommermånedene, sier Linnea Berglund.

Husk også at hunder sjelden liker å oppholde seg lenge i direkte sol på stranden, da dette øker risikoen for overoppheting og dehydrering.


Huggormbitt og forebyggende behandling mot flått

- Hvis ulykken skulle være ute og hunden din blir bitt av en huggorm, er anbefalingen alltid å oppsøke veterinær så snart som mulig, da hunden kan bli svært syk. Bær helst hunden til bilen for å redusere spredningen av giften. Huggormbitt oppstår ofte i hundens labb eller nese, som da hovner kraftig opp og gjør vondt.

Det anbefales også en eller annen form for forebyggende flåttbehandling, for eksempel i tablettform eller i form av et flåtthalsbånd. "Gjør det til en vane å sjekke hundens pels daglig for flått, sier Linnea Berglund. 


Det kan høres ut som om det er mange farer for din firbeinte venn om sommeren, men hvis du er godt forberedt og vet hva kjæledyret ditt trenger, vil dere få en flott ferie sammen!

keyboard_arrow_up