SPECIFIC-fôr mot hudproblemer og allergier                               (atopisk dermatitt og fôrallergi)

SPECIFIC tilbyr et komplett utvalg av fôr for behandling av hudproblemer og hele allergispekteret – Skin Function Support mot atopisk dermatitt (atopi) og andre hudproblemer, Food Allergen Management for fôrallergi og Allergen Management Plus for kombinerte allergier. Digestive Support Low Fat er et allergivennlig mage- og tarmfôr med lavt fettinnhold. Produktene, som er tilgjengelige som tørr- og våtfôr, har flere unike egenskaper og fremmer god helse hos hunder og katter. De viktigste egenskapene er:

 • Redusert allergenisitet ved fôrallergi gjennom hydrolysert lakseprotein eller en uvanlig proteinkilde (egg/lam), samt et begrenset antall lavallergene ingredienser, hovedsakelig ris, risprotein og tapioka
 • Produktene bidrar effektivt til sunn hud og pels gjennom høye nivåer av vitamin A-, E- og B-komplekser, lettfordøyelig protein, sink og selen
 • Produktene for behandling av atopi og hudproblemer er unike med svært høye nivåer av EPA og DHA (omega-3) fra fiskeolje og krill og GLA (omega-6) fra agurkolje

SPECIFIC Derma and Allergy diet Range

Hvordan virker omega-3 og omega-6 i kroppen?

 

Støttemateriell for nedlasting

Infoblad SPECIFIC hud-/allergiprodukter    

   

SPECIFIC produktvelger for hud og allergi

SPECIFIC Infoblad Allergen Management Plus    

Allergic Dermatitis in Dogs and Cats                   

 

Posters SPECIFIC hud og allergiprodukter     

                    

SPECIFIC Energi-trapp                                                 

             

SPECIFIC Omega-3 trapp

Materiell for sosiale medier for nedlasting

Video allergier og hudproblemer

Hvordan kosthold kan bidra til behandling av atopisk dermatitt (multimodal behandling)

Behandling av atopisk dermatitt (atopi) krever ofte en helhetlig tilnærming. Kløe er det vanligste symptomet hos hunder og katter med allergisk hudsykdom. Graden av kløe avhenger av ulike faktorer, blant annet eksponering for miljø- eller matallergener, tilstedeværelse av parasitter, infeksjoner, tørr hud og stress.

Dyr kan tolerere et visst nivå av eksponering for disse faktorene uten å klø seg. Når summen av alle stimuli overstiger dyrets individuelle terskelverdi, begynner det å klø. Det fører ofte til hudskader, betennelser og infeksjoner.

Hos hunder og katter med atopi er det derfor viktig å redusere kløingen til under den kritiske terskelen. I praksis innebærer dette ofte en kombinasjon av tiltak som hver for seg reduserer irritasjonen og til sammen gjør at dyrets kløe kan holdes under kløeterskelen.  

Å behandle atopisk dermatitt utelukkende med et riktig tilpasset kosthold er ofte ikke tilstrekkelig. I stedet er et spesialisert fôr som fremmer sunn hud og pels og tilfører funksjonelle næringsstoffer som fremmer hudbarrierefunksjonen og reduserer betennelsesreaksjoner, ofte en verdifull komponent i behandlingen av atopi. Hvis dyret også har en fôrallergi, er det viktig å unngå proteinene som dyret reagerer på.

Ved alle dermatoser som påvirker hud og pels, kan et spesialisert fôr som er rikt på hudstøttende næringsstoffer, uansett årsak, bidra til at hudlesjonene heles og pelsen vokser ut igjen. 

Høye nivåer av betennelsesdempende omega-3-fettsyrer (EPA og DHA) fra fisk og krill har i flere studier vist seg å ha en svært gunstig effekt på irritert hud og kan spille en viktig rolle for å senke kløeterskelen, redusere medisindosen og holde huden frisk hos atopiske hunder og katter.

Hunder og katter med allergiske hudsykdommer er mer utsatt for infeksjoner med gjærsopp og/eller bakterier. Kutane bakterie- og Malassezia-infeksjoner bidrar til betennelse og frigjøring av mediatorer som forårsaker kløe. I tillegg kan de fungere som allergener og utløse en allergisk IgE-reaksjon. Umiddelbar behandling av infeksjoner bidrar til å redusere kløen.

Ørebetennelse, eller otitis externa, er vanlig både ved atopi og matallergi. En gjennomgang viser at 78 % av tilfellene skyldes en underliggende allergi. Et riktig kosthold som støtter hudbarrieren, reduserer betennelse og ikke inneholder proteiner som dyret er allergisk mot, kan redusere forekomsten av tilbakevendende ørebetennelser og dermed behovet for antibiotikabehandling.

Tilleggsmedisinering med glukokortikoider, antihistaminer, oklacitibib eller ciklosporin kan være nødvendig for å holde kløen under den individuelle kløeterskelen. Hyposensibilisering for miljøallergi er også en vellykket behandlingsmetode for å redusere dyrets ubehag. Et høyt inntak av omega-3-fettsyrene EPA og DHA kan i mange tilfeller redusere medisindosen.

Det er mer du kan gjøre for å redusere dyrets eksponering for allergener og dermed kløen ytterligere:

 • Ved miljøallergi bør du redusere dyrets eksponering så mye som mulig. Ved middallergi bør du for eksempel oppbevare dyrets mat i en lukket og ren beholder, vaske tepper og andre tekstiler ofte og bruke en spesiell spray som reduserer mengden allergener fra husstøvmidd på sofaer, madrasser og tepper, der midd ellers trives. 
 • Streng loppekontroll av dyret og omgivelsene er nødvendig (sjelden i Norden).
 • Regelmessig børsting av pelsen og hyppig bading med kløestillende og hudstøttende sjampo kan redusere kløe hos atopiske hunder og katter ved å fjerne allergifremkallende stoffer fra huden og fjerne sekundære hudforandringer som overdreven avskalling eller fet hud.
 • Bruk av behandlingssjampo med kløedempende, antimikrobielle eller fuktighetsbevarende egenskaper. Det kan også være nødvendig å bruke antimikrobielle kremer, aktuelle glukokortikoider eller bedøvende spray, kremer eller salver for å redusere graden av kløe.

Næringsstoffer som er viktige for hud og pels

Huden er kroppens største organ og har en høy celleomsetning og metabolisme, så den trenger hudstøttende næringsstoffer for å holde seg myk og smidig, opprettholde barrierefunksjonen og beskytte mot miljøgifter. Flere næringsstoffer er viktige for å opprettholde en sunn hud og pels:

men spesielt den essensielle omega-6-fettsyren linolsyre (C18:2n-6) er viktig for produksjonen av talg og opprettholdelsen av hudens vanngjennomtrengelige barriere. Mangel på linolsyre i kosten fører til matt, tørr hud og pels som lett flasser.

spesielt metionin, cystein og prolin, er viktige for hårvekst, keratinisering av hudceller og pigmentering av huden. Proteinmangel fører til sprø og depigmentert pels, håravfall, redusert hårvekst og tynn og uelastisk hud. Fenylalanin og tyrosin er forstadier til melanin og er nødvendige for å opprettholde det svarte pigmentet i pelsen. Mangel på disse aminosyrene vil endre fargen på en svart pels til rødbrun.

er en essensiell komponent i flere enzymer som er viktige for rask celledeling, for eksempel i epidermale celler, biosyntese av fettsyrer og metabolisering av vitamin A. Symptomer på sinkmangel i huden er matt, grov pels, erytem (rødhet), alopecia (håravfall) og skorper, samt flassende hud, spesielt rundt øyne, nese, munn, ytre øre, poter og trykkpunkter på ekstremiteter.

er spesielt viktig for keratiniseringen av hudcellene. Mangel på vitamin A fører til hyperkeratinisering, flass, alopecia (håravfall), redusert hårvekst og et svekket immunforsvar mot hudinfeksjoner.

er en naturlig antioksidant som sammen med selen spiller en viktig rolle for stabiliteten i cellemembranene. Behovet for vitamin E øker i takt med at kostens innhold av flerumettede fettsyrer øker. Hos katter fører E-vitaminmangel til panosteatitt, som er betennelse og nekrose i fettet i huden og mellom bukorganene (underhudsfett og bukfett) som følge av lipidoksidasjon.

er nødvendig som en samvirkende faktor i mange metabolske prosesser, og mangel på B-vitaminer er ofte forbundet med hudproblemer som alopecia (håravfall), tørr, flassende seboré og dårlig hud- og pelskondition.

Dechra Academy tilbyr en rekke digitale opplæringsmoduler, inkludert dette kurset om allergi og atopi

The Role of Nutrition in Managing Allergies and Atopic Dermatitis

Kurset tar for seg kostholdets rolle som en del av en multimodal tilnærming til behandling av atopisk dermatitt, verdien av hydrolyserte proteiner og betennelsesdempende omage-3- og -6-fettsyrer, og hvordan man utfører eliminasjonstester på riktig måte.

Registrer deg i Dechra Academy

Har du allerede registrert deg på Dechra Academy? - gå direkte til kurset:

Gå til modulen om allergihåndtering

 

Dechra Academy The Role of Nutrition in Managing Allergies and Atopic Dermatitis

Ernæringsbehov ved fôrallergi

Prognosen for hunder og katter med fôrallergi er svært god. Fôrallergi i seg selv kan ikke kureres, men kliniske symptomer kan forebygges ved å unngå ingrediensene som pasienten reagerer negativt på. Det finnes to typer av fôr med lav allergenisitet: fôr basert på uvanlige eller "nye" ingredienser og fôr basert på hydrolyserte proteiner.

Effekten av hypoallergene fôr basert på uvanlige eller nye ingredienser er basert på det faktum at immunologiske reaksjoner på fôrkomponenter (hovedsakelig IgE-relaterte type I-reaksjoner) bare oppstår hvis dyret har blitt eksponert for allergenet tidligere og dannet antistoffer. Den neste eksponeringen får immunsystemet til å reagere på proteinet i fôret. Sammensetningen av det ideelle allergivennlige fôret avhenger hovedsakelig av hvilke ingredienser den enkelte katt eller hund har blitt eksponert for tidligere i livet. Det kan være vanskelig å finne en diett med ingredienser som pasienten aldri har spist før, spesielt med tanke på det økende antallet kjæledyrfôr som inneholder eksotiske proteinkilder. Det bør utarbeides og evalueres en omfattende kostholdshistorie som omfatter alt pasienten har spist i løpet av livet, inkludert alle ingredienser som inngår i sammensatte produkter.

Kommersielle eller hjemmelagde dietter basert på nye ingredienser kan brukes til å behandle fôrallergier. Noen mener at hjemmelagde dietter er de beste, spesielt når de brukes som eliminasjonsdietter, ettersom de ikke inneholder ulike tilsetningsstoffer som kan forårsake reaksjoner, eller komponenter som fremkommer ved behandling ved høye temperaturer. På den annen side kan hjemmelagde dietter være dyre og tidkrevende å tilberede, eller de kan forårsake forstoppelse eller diaré. En stor ulempe er også at de fleste hjemmelagde dietter til eliminasjonstester for hunder og katter med mistanke om fôrallergi, ikke er ernæringsmessig komplett og kan derfor ikke brukes til dyr i vekst eller til langtidsbruk.

Det finnes flere kommersielle allergivennlige veterinærfôr på markedet, som er ernæringsmessig fullverdige og balanserte og derfor mer praktiske å bruke. Selv om ikke alle kommersielle allergivennlige fôr fungerer for alle pasienter, er de effektive for de aller fleste. "Vanlige" fôr fra dyrebutikker bør unngås, selv om de ser ut til å inneholde et protein som dyret tåler, ettersom noen av disse fôrene kan inneholde flere proteinkilder eller spor av proteiner som ikke er nevnt på etiketten.

Immunologiske reaksjoner på fôr forårsakes vanligvis av glykoproteiner, som varierer i størrelse fra 10 til 70 kDalton. Proteiner kan forårsake allergiske reaksjoner når epitopen på proteinet binder seg til to eller flere IgE-antistoffer, som igjen binder seg til IgE-reseptorer på immunsystemets mastceller. Mastcellene frigjør deretter mediatorer, inkludert histamin, prostaglandin og cytokiner, som skaper en allergisk reaksjon. Enzymatisk hydrolyse av proteinet reduserer proteinets allergenisitet ved å bryte ned de store proteinene til små peptider, noe som forhindrer dobbeltbinding til IgE-antistoffer, og ved å ødelegge en stor del av epitopen. Den minste størrelsen som kan dobbeltbinde til minst to IgE-antistoffer, er i humanmedisinen definert som over 10 kD, men det finnes ingen pålitelige data for hund eller katt.

Det finnes en rekke kommersielle veterinærfôr mot fôrallergi basert på hydrolysert protein på markedet. Disse kan brukes til alle pasienter med mistanke om fôrallergi, men er spesielt nyttige til pasienter som tidligere har fått i seg mange proteiner eller har en ufullstendig kostholdshistorie. Studier har vist at kommersielle hydrolyserte proteindietter er effektive når det gjelder å kontrollere kliniske symptomer hos de fleste katter og hunder med fôrallergi, men det er ikke alle hydrolyserte proteindietter som fungerer for alle individer med fôrallergi. En liten andel av dyrene kan reagere på hydrolysatet3, 2 eller andre ingredienser i fôret (karbohydrat- eller fettkilder, tilsetningsstoffer, nye antigener som dannes under behandlingen). Det kan hende du må prøve flere ulike fôr før du finner et som fungerer, noen ganger uten å forstå hvorfor.

Kommersielle veterinærfôr basert på hydrolyserte proteiner er komplette og balanserte og fungerer derfor godt som langtidsfôring av katter og hunder med fôrallergi, og det finnes også fôr som er tilpasset valper og kattunger i vekst.

En grundig gjennomgang av hvordan næringsstoffer kan støtte atopisk dermatitt

Overhuden hos hund og katt spiller en viktig rolle når det gjelder å forhindre vanntap fra huden og beskytte kroppen mot potensielt skadelige stoffer i miljøet, som kontakt med allergener, irriterende stoffer, giftstoffer og fysiske traumer. Spesielt stratum corneum (det øverste laget på bildet nedenfor), som består av flate celler i en lipidmatrise, er viktig for overhudens barrierefunksjon.

Det er stadig mer som tyder på at en svekket hudbarriere og dermed økt følsomhet for miljøallergener spiller en rolle ved atopisk dermatitt hos hund. Atopiske hunder har en unormal og ufullstendig struktur av de lamellære lipidene og et redusert lipidinnhold i stratum corneum, noe som øker permeabiliteten for skadelige stoffer.

Fettsyretilskudd har vist seg å forbedre den svekkede hudbarrieren hos hunder med atopisk dermatitt. Oralt tilskudd med en kombinasjon av pantoten, kolin, nikotinamid, histidin og inositol har også vist seg å forbedre hudbarrierefunksjonen ved å måle en reduksjon i vanntapet gjennom huden.

Linolsyre (LA) er den enkleste fettsyren i omega-6-gruppen og alfa-linolensyre (ALA) i omega-3-gruppen.

Vegetabilske oljer som solsikke- og tistelolje inneholder mye LA, mens ALA finnes i linfrøolje.

Essensielle fettsyrer må tilføres gjennom kosten, men når de først er i kroppen, kan LA og ALA omdannes ved desaturering og forlengelse ved hjelp av enzymer.

I omega-6-familien kan linolsyre (LA) omdannes til gamma-linolensyre (GLA), dihomo-gamma-linolensyre (DGLA) og arakidonsyre (AA).

Innenfor omega-3-familien kan ALA omdannes til eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Aktiviteten til desaturaseenzymer er imidlertid svært lav hos hunder og nesten ikke-eksisterende hos katter, slik at omdannelsen av ALA til EPA og DHA og LA til GLA er svært ineffektiv, og ca. 5 % av ALA og LA blir til EPA, DHA og GLA.

Den mest effektive måten å sikre et høyt inntak av EPA og DHA på er å tilsette marine oljer fra fisk, krill eller alger direkte i kosten. Inntak av agurkolje eller nattlysolje gir GLA.

De umettede og forlengede omega-3- og -6-fettsyrene EPA, DHA og GLA har en direkte betennelsesdempende effekt i kroppen og har derfor en positiv effekt på inflammatoriske dermatoser. De virker ved å øke syntesen av betennelsesdempende mediatorer i form av eikosanoider (prostaglandiner og leukotriener) fra omega-3- og omega-6-fettsyrer. 

Eikosanoider er signalmolekyler avledet fra omega-3- og omega-6-fettsyrer som spiller en viktig rolle i håndteringen av betennelser.

Arakidonsyre (AA) er en omega-6-fettsyre som øker produksjonen av proinflammatoriske leukotriener og prostaglandiner, som også spiller en sentral rolle i betennelsesresponsen, men som kan føre til sykdomstilstander hvis de produseres i for store mengder og over lang tid.

Leukotriener og prostaglandiner produsert av EPA og DGLA har en annen struktur og funksjon enn de som produseres av AA. Eikosanoider produsert av EPA og DGLA har en mer betennelsesdempende effekt.

Den inflammatoriske responsen hos hund og katt kan påvirkes av et høyt inntak av fettsyrer i kosten: Ved å tilføre dyret en olje med høyt innhold av EPA og DHA (fiskeolje, krill eller alger) og/eller GLA (fra agurkolje eller nattlysolje) vil disse betennelsesdempende fettsyrene inkorporeres i dyrets cellemembran, noe som fører til økt produksjon av betennelsesdempende eikosanoider fra EPA og DGLA og mindre produksjon av betennelsesfremmende eikosanoider fra AA.

Dette resulterer i en demping av kroppens egne betennelsesreaksjoner.

Kombinerte allergier

Dyr som lider av allergi, har større sannsynlighet for å utvikle andre typer allergier og overfølsomhet. De fleste kjæledyr med fôrallergi er allergiske mot mer enn én fôrkomponent, og atopiske hunder viser ofte allergiske reaksjoner mot flere allergener.

Det er også vanlig at hunder og katter har en kombinasjon av atopi, fôrallergi og/eller loppeallergi (uvanlig i Norden). Hunder med atopi ser ut til å være disponert for å utvikle loppeallergi. 

Det er anslått at 20-30 % av tilfellene med fôrallergi også har atopi eller loppeallergi.

20-30% of the cases with food allergy have atopy or flea-allergic dermatitis

Studier av hunder som er diagnostisert med fôrallergi har vist at 44-59 % av dem har samtidig atopi.

 adverse food reactions, 44% to 59% of them had concurrent atopy

Av en gruppe atopiske hunder som ble testet for fôrallergi, hadde 47 % av de atopiske hundene samtidig fôrallergi.

 47% of the atopic dogs had concurrent food allergy

Håndtering av kombinerte allergier

Den mest effektive måten å forebygge kliniske tegn på allergi på, er å unngå allergenene. Ofte er dette ikke (helt) praktisk mulig, og da er det nødvendig med andre tiltak som spesialfôr, medisinsk behandling, pleiesjampo og ørerens for å redusere alvorlighetsgraden av de kliniske tegnene. Ved miljøallergi med atopi, loppeallergi eller kontaktallergi, ønsker man et fôr med tilskudd som støtter hudbarrieren og reduserer betennelsesreaksjoner i huden. Fôr med høye nivåer av fettsyrene EPA og DHA fra marine kilder og GLA fra agurkolje er ofte effektivt. Lettfordøyelig protein og økte nivåer av visse hudstøttende vitaminer og mineraler er også viktig for å fremme en sunn hud og pels.

Kliniske symptomer på fôrallergi håndteres ved å unngå det allergifremkallende proteinet i kosten. Det bør velges et allergivennlig fôr med få ingredienser og uvanlige og nye proteiner eller hydrolysert protein. Rett og slett et hypoallergenisk fôr som ikke utløser en allergisk reaksjon hos dyret. 

Ved kombinasjonsallergier bør man velge et fôr som inneholder både en proteinkilde som dyret tåler, ofte hydrolysert protein, og høye nivåer av de betennelsesdempende fettsyrene EPA, DHA og GLA. Dette vil effektivt håndtere både fôrallergi og atopi.

SPECIFIC hud og allergifôr - vanlige spørsmål

Fôrallergi kan bare diagnostiseres ved hjelp av en eliminasjonstest; det finnes ingen andre pålitelige tester. For å stille riktig diagnose er det derfor viktig å utføre en eliminasjonstest etterfulgt av provokasjon med dyrets tidligere fôr og deretter individuelle proteinkilder. Hvis eieren ikke vil eller kan utføre en eliminasjonstest, er det mulig å gå over til et allergivennlig fôr og bare vurdere hvordan dyret reagerer på dette. Dette vil imidlertid ikke fortelle deg hvilket fôr dyret faktisk er allergisk mot, eller om det underliggende problemet faktisk var en fôrallergi. Dyret kan ha blitt bedre av en annen grunn mens det fikk det allergivennlige fôret.

Ja, det er mulig å reagere på kilder til omega-3- og omega-6-fettsyrer (f.eks. fett og oljer). Allergifremkallende egenskaper hos spiselige oljer og fett er relatert til forekomsten av restprotein i produktet. Det er dokumentert at proteininnholdet i "rå" matoljer er i størrelsesorden 0,1-0,3 mg/ml. I raffinerte oljer er dette nivået redusert omtrent 100 ganger. Studier har vist at de "rå" oljene kan fremkalle allergiske reaksjoner hos følsomme allergikere. Det antas at raffinerte oljer ikke utgjør noen risiko for allergiske reaksjoner hos de fleste allergiske personer.

Fettet som brukes i allergivennlige dietter, bør testes for eventuelle proteinrester, og det bør tas hensyn til at selv raffinerte oljer kan inneholde spor av potensielle allergener i form av proteinrester.

Svinefettet som brukes i SPECIFICs allergivennlige dietter, er verifisert ved PCR-testing som fritt for svineprotein og skal derfor ikke fremkalle en allergisk reaksjon hos hunder eller katter som er allergiske mot svineprotein.

Fiskeoljen som brukes i de allergivennlige SPECIFIC-fôrene er også testet med PCR-analyse og er fri for fiskeprotein, og er derfor trygg å gi til hunder eller katter med allergi mot fisk.

Hunder og katter med fôrallergi som er uten kliniske symptomer på et bestemt allergivennlig fôr og som bytter til et annet allergivennlig fôr, kan få tilbakefall av kliniske symptomer i løpet av noen få timer opp til 2-3 uker. Det avhenger av hvilken type reaksjon de får fra allergenet.

Hos dyr som i dag lider av fôrallergisymptomer i form av mage- og tarmproblemer, ser man ofte en bedring i løpet av dager til 2-3 uker, mens det ved hudsymptomer kan ta opptil 6-10 uker før man ser en klar forbedring ved overgang til et allergivennlig fôr som dyret tåler. Ved hudrelaterte symptomer bør det derfor gjennomføres en eliminasjonstest i ca. 8 uker for å oppnå en tilstrekkelig forbedring av hudtilstanden (Olivry et al 2015). Nyere forskning viser også at eliminasjonstesten kan utføres i løpet av en kortere periode (3-4 uker) hvis en allergivennlig diett kombineres med et betennelsesdempende legemiddel som fremskynder forbedringen av hudsymptomene.

For ytterligere informasjon, inkludert svar på spørsmål om SPECIFIC:

Besøk siden med vanlige spørsmål om SPECIFIC

SPECIFIC-produkter for hud- og allergiproblemer

Logg inn for å se mer informasjon om produktene

lock Logg på Dechra -kontoen din

Glemt passordet?

account_box Har du ikke en konto ennå?

Registrer deg nå for å få tilgang til:

 • Komplett produkt- og sykdomsinformasjon
 • Gratis støttemateriell, videoer og webcast
 • Dechra Academy: Vår GRATIS eLearning -plattform

SPECIFIC Digestive Support Low Fat - allergivennlig mage- og tarmfôr med hydrolysert lakseprotein

lock Logg på Dechra -kontoen din

Glemt passordet?

account_box Har du ikke en konto ennå?

Registrer deg nå for å få tilgang til:

 • Komplett produkt- og sykdomsinformasjon
 • Gratis støttemateriell, videoer og webcast
 • Dechra Academy: Vår GRATIS eLearning -plattform
keyboard_arrow_up