Overflate pyodermi

Pyodermi hos hund er purulente infeksjoner i huden. Det finnes tre klassifiseringer av pyodermi hos hund - overflate, overflatisk og dyp.

  • Overflate pyodermi angår de ytterste lag av interfollikulær epidermis
  • Overflatiske pyodermier angår epidermis og hårfolliklene
  • Dype pyodermier angår hele dermis og kan også inkludere subkutant vev

Overflate pyodermi er en svært vanlig infeksjon i klinisk smådyrpraksis. En britisk undersøkelse viste at 7% av alle hunder undersøkt i løpet av en sommer hadde overflate pyodermi. 1

Ved overflate pyodermier er infeksjonen begrenset til interfollikulær epidermis, dette betyr at topikal behandlling som regel er korrekt valg. Pyodermi hos hund er som regel forårsaket av en stafylokokk infeksjon, hovedsaklig Staphylococcus pseudintermedius.

De vanligste formene av overflate pyodermi er pyotraumatisk dermatitt (også kjent som "hot spot" eller "våteksem"), og intertrigo ("hudfoldsdermatitt").


1. Modus Market Research Report (2007)

Hva forårsaker overflate pyodermi?

Hovedårsaken til pyotraumatisk dermatitt er uklar, men det involverer som regel en opportunistisk infeksjon i huden etter selvpåført traume, som svekker barriere-funksjonen til huden. Triggere for selvpåført traume inkluderer atopisk dermatitt, fòrallergi, loppeallergi (uvanlig i Norge), andre ektoparasitter, otitis externa eller smerte som gjør at hunden tygger, slikker eller klør seg i huden.

Intertrigo utvikles som et resultat av friksjon mellom to hudoverflater. Tilstanden er vanlig hos raser som har mye overflødig hud og hos overvektige hunder. Mikrobiell overvekst i disse områdene økes når det er dårlig lufttilgang og/eller innelukket fuktighet (hudsekret, tårevæske, spytt eller urin).

Hormonelle forstyrrelser kan også bidra til vekst av infeksiøse organismer da de påvirker immunsystemet i huden.

Kliniske tegn

Lesjonene er vanligvis erythematøse, pruritiske og eksudative. Avhengig av lokalisasjon kan de være dekket av misfarget pels.

Diagnose

Diagnose av overflate pyodermi baserer seg på en oversikt over kliniske tegn og sykehistorie. Cytologi, bakteriedyrkning og resistenstesting kan også inkluderes. Hvis det mistenkes en underliggende allergisk hudsykdom, kan det bli nødvendig med ytterligere tester/undersøkelser. Det kan også bli nødvendig med blodprøver for å avgjøre om hunden har en endokrin sykdom som hypothyreose eller hyperadrenokortisisme (Cushings syndrom), dersom hunden har kliniske tegn som tyder på dette.

Behandling

Ved behandling av pyotraumatisk dermatitt er viktigste behandling å klippe pels og vaske affiserte hudområder. Dette er essensielt for å øke lufttilgang, fjerne infeksiøst materiale og for å kunne inspirere området mer grundig. I noen tilfeller er dette tilstrekkelig for å stoppe selvpåført traume og muliggjøre avheling, selv om mange tilfeller vil trenge antimikrobiell og/eller antipruritisk behandling i tillegg. Det er også viktig å behandle eventuelle underliggende årsaker man har avdekket.

Den mest effektive behandlingen ved intertrigo er fjerning eller reduksjon av affiserte hudfolder. Vektreduksjon kan være løsningen i mange tilfeller, men kirurgi kan bli nødvendig for alvorlige, tilbakevendende tilfeller.

Klipping av pels er indisert ved hudfoldsinfeksjoner hos raser med lang pels, for å fjerne pels som kan innelukke infeksiøst materiale og hindre lufttilgangen.

Hos raser med kort pels derimot, kan klipping av pels forårsake «hårstubber» som kan traumatisere huden ytterligere.

Som ved pyotraumatisk dermatitt er rengjøring av huden essensielt, topikale antimikrobielle produkter kan eventuelt brukes ved behandling av bakterielle infeksjoner. Soppinfeksjon med Malassezia pachydermatis sees også ofte ved intertrigo, enten alene eller i kombinasjon med en bakteriell infeksjon. I disse tilfellene bør man velge preparater med antifungal effekt.

Hva sier ekspertene:

Topical Therapy - In the Era of Methicillin-Resistant Pyoderma.pdf

 

keyboard_arrow_up