Forstå Cushings

Canine Cushings syndrom er begrepet som brukes for en rekke kliniske syndromer som vises hos hunden, og som er forårsaket av kronisk overskudd av glukokortikoidaktivitet. Tilstanden kan også kalles hyperadrenokortisisme (HAC/HAC) og Cushings sykdom, men nylige spesialistanbefalinger fraråder bruk av denne terminologien (European Society of Veterinary Endocrinology ALIVE Committee, 2021).

I dette avsnittet dekker vi årsaker til og tegn på Cushings syndrom.

Hvilke typer Cushings finnes?

Cushings kan enten være naturlig forekommende (spontan) eller iatrogen (behandlingsutløst).

  • I naturlig forekommende Cushings er det kronisk overproduksjon av glukokortikoider (hovedsakelig kortisol) i binyrene.
  • Iatrogen Cushings skyldes kronisk administrering av eksogene glukokortikoider.

Hva er Cushings syndrom?

Cushings syndrom er begrepet som brukes for å beskrive en kombinasjon av kliniske og biokjemiske avvik som skyldes kronisk eksponering for store mengder glukokortikoider.

Hyperkortisolisme er betegnelsen som brukes for overdreven glukokortikoidaktivitet på grunn av kortisol.

Hvordan produseres kortisol?

Kortisol produseres i zona fasciculata og zona reticularis i binyrebarken. Hos en normal hund blir kortisolfrisettingen stimulert av adrenokortikotropt hormon (ACTH), som frigjøres fra fremre hypofyse. Frigjøringen av ACTH reguleres av et kortikotropinfrisettende hormon (CRH) som skilles ut fra hypotalamus.
 
Kortisol har også en negativ feedback-effekt på fremre hypofyse for å redusere produksjonen av ACTH og sikre at plasmakortisolnivåene forblir i balanse.

Hva er naturlige årsaker til Cushings?

Hos hunder med naturlig forekommende Cushings oppstår kronisk overproduksjon av kortisol på grunn av en tumor i hypofysen (i 80-85 % av tilfellene) eller i en av binyrene (15-20 % av tilfellene).

Typer hyperadrenokortisisme

De fleste spontane tilfeller av hyperadrenokortisisme (80-85 %) skyldes hypersekresjon av ACTH på grunn av en lesjon i hypofysen.
Dette fører til bilateral binyrehyperplasi og økt utskillelse av glukokortikoider.
 
Resten av de spontane tilfellene (15-20 %) er forårsaket av et autonomt glukokortikoid som produseres av et adrenokortikalt adenom eller karsinom.
 
Hypersekresjonen av kortisol fører til suppresjon av hypofyse-ACTH-sekresjon og påfølgende atrofi av ikke-tumorøst binyrebarkvev.
 

De fleste tilfeller av naturlig forekommende Cushings syndrom (80-85 %) er forårsaket av hypersekresjon av ACTH på grunn av en lesjon i hypofysen (typisk hypofyseneoplasi eller hyperplasi). Dette fører til bilateral binyrehyperplasi og økt glukokortikoidkonsentrasjon i blodet. Overdreven glukokortikoidaktivitet på grunn av kortisol er kjent som hyperkortisolisme, derfor kalles denne formen av Cushings syndrom hypofyseavhengig hyperkortisolisme (PDH). 
 
Hunder med PDH har en svikt i den normale negative feedbackmekanismen som forhindrer overflødig sirkulerende kortisol. Dette er vist i figur 1. 
 
Andre sjeldnere former for ACTH-avhengig hyperkortisolisme omfatter ektopisk ACTH (der overdreven ACTH produseres fra et annet sted enn hypofysen) og subdiagnostisk Cushings syndrom (der kliniske symptomer på Cushings syndrom er vist, og overdreven ACTH-sekresjon er påvist, men påfølgende økninger av kortisol ikke kan påvises).

Figure 1

15-20 % av tilfellene av naturlig forekommende Cushings syndrom skyldes hyperkortisolisme uregulert kortisolsekresjon fra binyrebarken, vanligvis forbundet med en tumoir i binyrebarken. Dette er mer kjent som binyreavhengig hyperkortisolisme (ADH). 
 
Den økte serumkonsentrasjonen av kortisol fører til suppresjon av hypofysens ACTH-sekresjon og påfølgende atrofi av ikke-tumorøst binyrebarkvev. Dette er vist i figur 2. 
 
Andre sjeldnere former for ACTH-uavhengig hyperkortisolisme omfatter aberrant binyrereseptor-uttrykk (dette inkluderer matavhengig hyperkortisolisme) og subdiagnostisk Cushings syndrom (der kliniske symptomer på Cushings syndrom vises på grunn av sekresjon av en binyretumor av et ikke-kortisolhormon som har glukokortikoid aktivitet).

Figure 2

Hunder med Cushings kommer i mange former og størrelser.

Tenk tilbake på tilfeller av Cushings som du tidligere har håndtert eller lest om: Er det noen raser som ser ut til å være oftere rammet? Hva er gjennomsnittlig alder for diagnosen? Er cushings mer vanlig hos hannhunder eller tisper?

Topptips

Større hunder har en tendens til å ha ett klinisk tegn på Cushings og takle det bra, mens mindre hunder kan ha mange kliniske tegn

Alder

PHD blir vanligvis diagnostisert hos middelaldrende til eldre hunder (median alder 7-9 år), mens ADH er vanligst hos eldre hunder (median alder 11-12 år).

Rase

Cushings kan forekomme i mange raser, men pudler, dachshunder og små terriere (f.eks. Yorkshire terrier, Jack Russell terrier og Staffordshire Bull terrier) har større risiko for å utvikle PDH.

Kjønn

Det er ingen signifikant forskjell i kjønnsfordeling ved PDH. Men tisper har større sannsynlighet for å utvikle ADH.

Hva er de kliniske tegnene på Cushings syndrom hos hunder?

De kliniske tegnene på Cushings syndrom kan kategoriseres etter hvor ofte de identifiseres på tidspunktet for første gangs presentasjon av pasienten til klinikken (Behrend et al, 2013).

 

Symptomer som ofte ses

  • Polydipsi (økt tørste) 
  • Polyuri (økt vannlatingshyppighet) 
  • Polyfagi (økt appetitt) 
  • Pesing
  • Abdominal distensjon (oppblåst mage) og kan noen ganger forveksles med vektøkning eller væskeretensjon) 
  • Alopesi (hårtap – hovedsakelig sett på flanker og ekstremiteter.) Merk at atopisk dermatitt / kløetilstander IKKE er vanlig forbundet med slik alopesi. Økt produksjon av glukokortikoider fra binyrebarken som en del av denne lidelsen «maskerer» enhver kløe) 
  • Hepatomegali (forstørrelse av leveren) 
  • Muskelsvakhet 
  • Systemisk hypertensjon (økt blodtrykk)

Bildet til venstre viser en typisk "rottesvans" som kan sees ved hårtap av endokrin opprinnelse

Symptomer sett sjeldnere

  • Letargi (eller tretthet) 
  • Hyperpigmentering 
  • Komedoner («hudorm»)
  • Tynn hud 
  • Dårlig ettervekst av hår (f.eks. etter å ha blitt klippet under en blodprøve eller pelsstell) 
  • Urinlekkasje 
  • Insulinresistent diabetes mellitus

Bildet til venstre viser manglende hårvekst en stund etter blodprøvetaking.

Symptomer som ses sjelden

  • Tromboembolisme (blodpropp) 
  • Ligamentruptur 
  • Ansiktsnervelammelse 
  • Pseudomyotoni 
  • Testikkelatrofi (kun hannhunder) / Vedvarende anøstrus (kun tisper)

Bildet til venstre viser en hund med pseudomyotonia.

© Carlos Melian

© Carlos Melian

keyboard_arrow_up